Gerard Kruunenberg | Blog

 
Dit zijn goede tijden voor
16 05 2020

Humor relativeert. 

View on Tumblr
Onbezorgd 2020
22 12 2019

Ontzettend handig dat online shoppen; je hebt heel veel keuze en je kunt eenvoudig de prijzen vergelijken. Maar ik maak mij wel een beetje zorgen om de buurtwinkels. Die winkels zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid in de buurt. Doe dus zo veel mogelijk de dagelijkse inkopen bij die aardige winkelier om de hoek.

En dan heb ik het nog niet over de impact van e-commerce op het milieu. Met name de verpakkingen en het vervoer over de laatste kilometer kunnen een negatieve invloed hebben. Dus als je dan toch online bestelt kies dan een postorderbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, vermijdt de hele snelle bezorgservice en zorg dat je thuis bent als de bezorger langs komt of laat het pakketje naar een afhaalpunt brengen. Pak dan zeker niet auto om het pakketje daar op te halen, want dan ben je niet goed bezig.

View on Tumblr
Jules Deelder
19 12 2019

Deze Amsterdammer is verdrietig dat een markante Rotterdammer naar Honoloeloe is afgereisd.

View on Tumblr
15 07 2019

Locatie, locatie, locatie

In de 14e eeuw beschikten de monniken van Meteora al over deze wijsheid.

View on Tumblr
Goedgemutst
20 12 2018

Er werd in 2018 heel wat afgeërgerd. Over toeristen, Zwarte Piet, dividendbelasting, files, de droge zomer, Me Too, asielzoekers, Trump, uitzetting van kinderen, Airbnb, klimaatakkoord, Pact van Marrakech… Best wel zaken om je zorgen om te maken, maar kom op het gaat met de meeste Nederlanders toch best wel goed.

Bewaar de ergernissen dus voor een ouderwets potje  Mens-erger-je niet en ga goedgemutst het nieuwe jaar in!

View on Tumblr
Samen
17 07 2018

De vakantieperiode breekt aan en velen van ons vliegen er weer op uit. Dat wil zeggen; om onze voetafdruk te verkleinen vliegen we natuurlijk niet meer. En we hóeven ook niet samen in een vliegtuig te stappen om verder te komen. We kunnen ook gewoon samenwerken. Niet ver van huis en toch verder komen. Wéér een tegenstrijdigheid opgelost! :-)

View on Tumblr
Humor
10 05 2018

Met enige regelmaat pak ik de, tegenwoordig virtuele, schaar als ik op een cartoon stuit die ik echt leuk vind. Humor zorgt niet alleen voor een glimlach maar zorgt ook voor een gevoel van verbondenheid door ons vermogen tot relativeren te stimuleren. Niet onbelangrijk in mijn vak :-) In mei 2010 archiveerde ik deze cartoon van ‘geek & poke’. Visionair, of een mooi bewijs van het bestaan van ’trendcirkels’?

View on Tumblr
Verwachting
26 01 2018

Omdat er in de bouw altijd aan unieke projecten gewerkt wordt is het van groot belang dat alle partijen dezelfde verwachting hebben van het einddoel én dat ze weten wat ze elkaar kunnen verwachten om dat doel te bereiken.
Daartoe worden heel veel dikke contracten opgesteld, maar is er regelmatig onvoldoende ruimte voor communicatie. Een handig hulpmiddel daarbij is vragen stellen.

View on Tumblr
Goed 2018 groet
20 12 2017

Een tegenstelling is voor ontwerpers een dankbare bron van inspiratie. Het verenigen van tegengestelde uitgangspunten leidt vaak tot een goed ontwerp. Om het gewenste resultaat te bereiken is inventiviteit nodig, maar ook humor en relativeringsvermogen. Nederlanders zijn daar om een of andere reden behoorlijk goed in. Je kunt dat ‘polderen’ noemen, maar dat heeft zo’n halfslachtig imago. ‘Dutch design’ klinkt veel beter.

Het streven naar onafhankelijkheid is ook zo’n dilemma. Je wit dan namelijk onafhankelijk worden ván iets of iemand. Om onafhankelijk te kunnen zijn moet je die speciale band eerst onder ogen zien en accepteren.

Om huidige problemen ten aanzien van solidariteit, identiteit, ongelijkheid etc. te helpen oplossen stel ik daarom voor dat de Nederlandse ontwerpers zich in 2018 massaal gaan focussen op het streven naar onafscheidelijkheid!

View on Tumblr
Gezinnen in de stad 2
10 11 2017

Er zijn steeds meer signalen dat jonge gezinnen de stad verlaten. Het aantal gezinnen dat in Amsterdam nog binnen de grachtengordel woont is al beperkt, maar het wordt voor gezinnen ook bijna onmogelijk om een betaalbaar huis binnen de Ring te vinden. Iedereen is het er over eens dat deze ontwikkeling op de lange termijn nadelig is voor de leefbaarheid in de stad.

De wet van vraag en aanbod kunnen en willen we niet afschaffen, dus moeten er méér woningen gebouwd worden. Maar ik pleit er dan wel voor dat de overheid beter gaat sturen op de grootte van de nieuw te bouwen woningen. Door de bouw van veel kleine woningen neemt de prijs per m2 namelijk toe. Gezinswoningen worden daardoor voor een steeds kleinere groep bereikbaar.

View on Tumblr
Goed 2017 groet
22 12 2016

Negeer de halfverwarde wegen en blijf gewoon links aanhouden !!!  :-)

View on Tumblr
Small Design Team of the Year 2016
16 12 2016

Het Engelse BUILD heeft Kruunenberg Architecten verkozen tot ‘Small Design Team of the Year 2016 - Netherlands’. Ze zijn tot dat oordeel gekomen op basis van het ‘Best Dutch Housing Renovation Project: Knijtijzerpanden | Jan Voermanstraat e.o.’.
Zoals je zult begrijpen zijn er zo heel wat prijzen te verdelen, maar elke prijs is er één dus zijn wij er trots op. Bovendien hebben wij een mooie oorkonde ontvangen!

View on Tumblr
Ontwerp-dilemma
19 07 2016

Ontwerpers smullen van opgaven met tegenstrijdige eisen. Dat geeft hen namelijk de mogelijkheid om met onorthodoxe oplossingen te komen. Met de vakantie voor de deur wil ik een ontwerp-dilemma onder uw aandacht brengen waar u eens bij stil kunt staan als u op Route du Soleil in de file staat.

Bij een personenauto met vier deuren is het streven om voor de passagiers op de achterbank een raam te ontwerpen dat geheel open kan, en dus niet zo’n ouderwets klempraam. Daarnaast wil de bestuurder een zo klein mogelijke dode hoek en juist daar dus een groot raam. Deze uitgangspunten zijn simpel oplosbaar, zij het niet dat de achterdeur afgesloten moet kunnen worden. En precies dat slot zit in de weg omdat het raam bij het openen in de portier moet verdwijnen. Er zijn al heel wat oplossingen bedacht, maar weinig zijn bevredigend. Vooral de oplossingen met een ‘onzichtbaar’ tussenstijltje zijn tenenkrommend. Gek genoeg is de kwaliteit van de oplossing niet evenredig met de aanschafkosten van de betreffende auto.
Misschien kan een soort espagnolet ontwikkeld worden, waarbij de sluitstang boven en onder in de carrosserie grijpt en aldus het raam de ruimte geeft om ongestoord in de portier te kunnen verdwijnen.

View on Tumblr
Oud & Nieuw
11 03 2016

Bij het lezen van de rubriek ‘Déjà vu’ in Het Parool wordt meestal pijnlijk duidelijk hoe onzorgvuldig gebouwen onderhouden en verbouwd worden.
Op 2 februari was er in de rubriek echter aandacht voor de verbouwing van het restaurant aan de Noordwal; nu ‘il Pecorino Wilhelmina Dok’. In dit geval heeft de verbouwing geresulteerd in een béter gebouw. Het samenspel van gesloten gevelvlakken en puien is interessanter; de kleurstelling is beter en de gevelreklame zit op de juiste plaats. Ook is het volume vergroot, hetgeen recht doet aan de locatie ‘aan het overkant van het IJ’. Het optoppen van dit restaurant zou aanleiding kunnen zijn om eens te onderzoeken of het hele IJplein niet opgetopt zou moeten worden.

View on Tumblr
Gezinnen in de stad
26 02 2016
image

Afgelopen week was in het nieuws dat steeds meer gezinnen de grote  stad verlaten. De aanleiding voor die berichtgeving was een melding van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau signaleerde onder meer dat er vorig jaar ruim 39.000 mensen uit Amsterdam vertrokken zijn. De reden zou zijn dat gezinnen in de stad geen passend en betaalbaar huis meer kunnen vinden. Het is dus niet zo dat gezinnen de stad willen verlaten, ze hebben gewoon geen keuze.
Een aantal jaren geleden had ik zelf ervaren dat (jonge) gezinnen van belang zijn voor de samenhang in de buurt. Op initiatief van een buurtbewoonster hebben een aantal mensen, én scholieren, uit de buurt meegeholpen om een naargeestige onderdoorgang op te vrolijken. Het stadsdeel en de woningbouwvereniging faciliteerden het initiatief. Ik hielp mee uit professionele belangstelling (en misschien ook omdat ik vaak een beetje sceptisch sta t.a.v. cosmetische opvrolijk-acties). De andere vrijwilligers waren echter jonge ouders of bíjna ouders. Ondanks hun ongetwijfeld drukke leven wilden zij hun tijd investeren om de buurt een beetje leuker te maken. En dat is gelukt! Na vijf jaar later staat de muurschildering er nog als nieuw bij. Maar misschien nog belangrijker is dat meer buurtbewoners elkaar hebben leren kennen, waardoor je op straat sneller een praatje maakt en ook weer eerder bij andere initiatieven betrokken raakt. Dit netwerk van ouders draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt. Laten we ervoor zorgen dat bovengenoemde tendens gestopt kan worden.

View on Tumblr
30 01 2016
View on Tumblr
18 01 2016
View on Tumblr