Vlieghoek, Blaricum

 

Locatiestudie

Vlieghoek
Uitgangspunt voor het ontwerp is het bestemmingsplan Vlieghoek, dat de realisatie beoogt van 12 tot 16 appartementen voor 50-plussers met respect voor de landschappelijke waarden en de stedenbouwkundige opbouw van het gebied.

Locatie
De locatie ligt aan de noordwest kant van een kruising van een hoofdweg en een secundaire weg, op de overgang van het bos- en villagebied naar de dorpskern. Het eerste wordt gekenmerkt door ruime percelen met vrijstaande villa's, het andere door traditionele bebouwing met incidenteel een grootschalig gebouw. De historische verkaveling, de typerende begroeiing van hagen en knotwilgen en de architectuur, die bepaald wordt door karakteristieke kapvormen en dakbedekkingen, dragen bij aan de kwaliteit van de woonomgeving.

Planopzet
De lokale huizenmarkt richt zich op grote woningen. Daarom is gekozen voor een opzet met het minimale aantal appartementen en het maximale bebouwingsoppervlak. Het gebouw bestaat uit twee geknikte vleugels. In het noord-zuid georiënteerde tussengebied bevindt zich de ontsluiting. Om binnen de richtlijnen van het bestemmingsplan 3 bouwlagen te kunnen realiseren ligt de begane grond op een niveau van 0,40 m onder maaiveld. Hier bevinden zich 6 drie-kamer appartementen met een g.b.o. van elk ca 100 m2. Deze woningen hebben een verdiept terras, de tuinen worden gemeenschappelijk ingericht en onderhouden. Op de 1e en 2e verdieping bevinden zich 6 vier-kamer maisonnettes met een g.b.o. van ca 150 m2. Deze appartementen worden ontsloten middels een overdekte galerij op de 1e verdieping. Op de 2e verdieping bevinden zich ruime dakterrassen. Aan de noordzijde van de kavel bevindt zich een gemeenschappelijke tuin. De flats en de maisonnettes zijn zo ontworpen dat ze verticaal gekoppeld kunnen worden. In de kelder, waarvan de toegang vanaf de weg niet zichtbaar is, bevinden zich de privé garages annex bergingen. Deze afsluitbare ruimten zijn geschikt om in elk zo nodig twee auto's te parkeren.

Materialen
De gevels zijn hoofdzakelijk gemaakt van baksteen, de gevelopeningen zijn sculpturale elementen van hout en glas, het dak is bedekt met riet. Tussen dak en gevel bevindt zich een strook van diep blauw gekleurd geëmailleerde staalplaat. De galerij en de gevel ter plaatse is van hout.

Ontwerpteam: Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w01 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w01 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w02 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w02 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w03 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w03 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w04 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w04 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w05 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w05 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • Vlieghoek w06 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  Vlieghoek w06 © Kruunenberg Van der Erve Architecten