DreamTree, Dordrecht

 

Ideeënprijsvraag voor een universele stilteruimte

Stichting De Stad, die zich richt op de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte in Dordrecht, organiseerde in maart 2008 de manifestatie ‘Bouwen voor de Geest’. Belangrijk element van de manifestatie was de ideeënprijsvraag voor een universele stilteruimte, met als motto “een tempeltje voor de stad”.
De Kloostertuin is gelegen in het Hofkwartier in Dordrecht. In de noord-oost hoek van de tuin wordt de 8,80 m hoge DreamTree geplaatst. Een driehoekig waterbassin vormt de basis. Het bassin is bekleed met 10 cm dik gezoet Vietnamees hardsteen en aan de binnenzijde voorzien van geel geanodiseerd aluminium. In het water bevindt zich een krachtige lamp die naar boven schijnt. De kleur van het licht varieert van geel naar oranje. Het wateroppervlak is zichtbaar door een 72 cm hoge band van gepolijst helder veiligheidsglas. Daarboven bevindt zich een hol element van gepolijst roestvrij staal dat zich naar boven toe in drie delen splitst. In dit element, vlak boven het glas, bevinden zich drie sproeikoppen waaruit continu water druppelt. Aan de drie uiteinden van de roestvrij stalen constructie hangen driehoekige cabines gemaakt van geurig Afrikaans Padouk. De cabines zweven in onbelaste toestand circa 54 cm boven de grond en zijn voorzien van 2,52 m hoge luiken die met een sleutel geopend kunnen worden. De cabines staan via de holle constructie akoestisch in verbinding met het waterbassin. In elk houten element bevindt zich op een hoogte van 5,25 m boven de grond een gat met een diameter van 52 mm. Aan de binnenzijde van dit gat bevindt zich een kleine houten doos met een deksel van geperforeerd roestvrij staal.
Bezoekers kunnen bij de beheerder van de tuin een sleutel verkrijgen die toegang biedt tot één van de cabines. Onder het gewicht van een persoon die gaat zitten zal de constructie enigszins doorveren. De bezoeker, die wil wegdromen, heeft de keus de deuren van cabine open te laten of te sluiten.

Ontwerpteam: Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w01 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w01 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w02 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w02 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w03 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w03 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w04 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w04 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w05 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w05 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w06 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w06 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w07 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w07 © Kruunenberg Architecten
 • Dream3 w08 © Kruunenberg Architecten
  Dream3 w08 © Kruunenberg Architecten