De Serres, Oegstgeest

 
61 koopwoningen
Het deelgebied De Serres in het ontwikkelingsplan Poelgeest is een strook van 380 meter lang die deel uitmaakt van het ruimtelijk kader van het Heemland, de grotendeels groene drager van de hoofdstructuur van Poelgeest. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door een langzaam verkeersroute. De kavels worden ontsloten vanaf de licht gebogen Hugo de Vrieslaan, de westelijke hoofdontsluiting van Poelgeest.

De 20 grondgebonden sociale koopwoningen zijn ontworpen in clusters van twee, op een beukmaat van 6,60 meter. Deze 'bajonet-woningen' hebben een eigen entree aan de straat en een kleine tuin aan de zijde van het park. De brede woonkamers bevinden zich op de 1e verdieping aan respectievelijk de straat- en de parkzijde. De woonkamer kan optioneel van een open keuken voorzien worden, zodat de tuinkamer als tweede slaapkamer gebruikt kan worden. De vide ter plaatse van het trappenhuis vergroot de ruimtelijkheid en de visuele relatie met de straat.

De 41 woningen in de dure categorie hebben, ter compensatie van de relatief kleine kavels, diverse buitenruimten. Aan de parkzijde wordt het project gekarakteriseerd door de ritmiek van de dubbel hoge serres die worden bekroond met balkons op de tweede verdieping. De serres grenzen aan een kleine tuin. Aan de straatzijde vormt de reeks van wit gemoffelde carports het beeldbepalende element. Zij volgen de gebogen erfgrens en staan in tuinen met een diepte van minimaal 6,50 tot maximaal 20 meter. De daken van de carports kunnen optioneel als dakterras uitgevoerd worden. Op de kleine kavels zijn deze terrassen via een brug vanaf de 1e verdieping bereikbaar. Op de grote kavels zijn de terrassen bereikbaar via een trap vanuit de tuin. Net als bij de bajonet-woningen worden de grote aluminium puien, die de belangrijkste woonruimte op de 1e verdieping markeren, benadrukt door middel van een brede rand wit pleisterwerk. De belangrijke dwarsverbindingen Heemzicht en Heemland Passage worden geaccentueerd door dubbel hoge erkers in de kopgevels van de eindwoningen.

Ontwerpteam: Kruunenberg Van der Erve Architecten
 • De Serres w01 © Theo van Leur
  De Serres w01 © Theo van Leur
 • De Serres w02 © Theo van Leur
  De Serres w02 © Theo van Leur
 • De Serres w03 © Theo van Leur
  De Serres w03 © Theo van Leur
 • De Serres w04 © Theo van Leur
  De Serres w04 © Theo van Leur
 • De Serres w05 © Kruunenberg Van der Erve Architecten
  De Serres w05 © Kruunenberg Van der Erve Architecten